AktiiviOmistaja

Pohjoisen pelimiehet siirtyivät ohituskaistalle

Kirjoittanut Helsingin Sanomat 8.6.2022.

Tuomas Niskakangas

Pörssiin rynnistävän Wetterin taustalta löytyy kekseliäitä pohjoissuomalaisia sijoittajia, joilla on vauhti päällä.

Wetteri on hakenut liikevaihtoa myymällä automerkkejä laidasta laitaan. Henkilöautoissa sen edustuksiin kuuluvat Volvo, Ford, BMW, Honda, Mazda, Hyundai, Renault, Dacia, Škoda, Polestar, Mercedes-Benz ja Opel. KUVA: WETTERI

VIIME viikolla julkistettiin poikkeuksellinen yrityskauppa, kun pieni koulutusalan pörssiyhtiö Soprano ja keskisuuri pohjoissuomalainen autoliike Wetteri kertoivat yhdistymisestään.

Teknisesti Soprano ostaa kaupassa Wetterin, mutta käytännössä Wetteri nielaisee Sopranon. Uuden yhtiön nimeksikin tulee Wetteri.

Taustalla on Wetterin ostaneiden pohjoissuomalaisten yrittäjien ja sijoittajien kunnianhimoinen suunnitelma viedä Wetteri pörssiin ja kasvattaa sitä vauhdilla.

HS Visio selvitti erikoisen kaupan taustat.

Mikä on Wetteri?

WETTERI on pohjoissuomalainen täyden palvelun autoliikeketju. Uusien autojen myynnin ja autohuollon lisäksi sillä on raskaan kaluston myyntiä ja erillinen käytettyjen autojen kauppaan erikoistunut ketju Mobila.

Wetteri on kasvanut yli 300 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi yritykseksi myymällä peräti 25:tä eri automerkkiä. Useiden automerkkien myynnillä saavutetaan pohjoisessa myyntimääriä, jotka mahdollistavat tehokkaan toiminnan.

Wetterin yrittäjänä 31 vuotta toiminut Heikki Häggkvist myi yhtiön toukokuun alussa Aarne Simulalle ja Markku Kankaalalle.

Keitä uudet omistajat ovat?

AARNE SIMULA on toiminut kolmetoista vuotta Wetterin toimitusjohtajana. Hän omistaa tulevasta Wetteristä 33 prosenttia. Markku Kankaala on Pohjois-Suomessa laajasti tunnettu sijoittaja ja yrittäjä, jolle tulee 31 prosentin omistus.

Simula tuntee autoalan murroksen. Kankaalan erikoisosaamista ovat käänteiset pörssilistaukset, joissa yhtiö listautuu yhdistymällä pörssissä jo olevaan yhtiöön. Hän on jo aiemmin ollut mukana kolmessa pörssiyhtiössä, joille on haettu kokonaan uusi suunta yrityskaupoilla.

Yhteensä 22 prosentin osuudella omistajaksi uuteen yhtiöön lähtee myös joukko pohjoissuomalaisia yrittäjiä ja sijoittajia, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä vapaamuotoisessa Aktiiviomistajat-ryhmässä.

Mistä koko kuviossa on kyse?

TOUKOKUUSSA Wetterin ostaneet Simula ja Kankaala haluavat pistää heti hösseliksi. He ovat vakuuttuneita siitä, että autoalan pienillä yhtiöillä on vaikea tulevaisuus.

”Tämä vaatii entistä suurempia yksikkökokoja. Meidän on tarkoitus tuplata Wetterin koko”, Simula sanoo.

Käynnissä on jo neuvottelu yritysostoista.

Kankaalan mukaan pörssilistautuminen auttaa nopeaa kasvua monella tavalla. Pörssiyhtiön osakkeet ovat houkuttelevaa kauppatavaraa osakevaihtona tehtäviin yrityskauppoihin.

Suunnitteilla on myös osakeanti, jolla kerätään rahaa Wetterin laajenemiseen.

Tavanomaisella listautumisella Wetterillä olisi Kankaalan mukaan kestänyt vuoden päivät pörssiin pääsemisessä. Soprano-kauppa tarjosi Wetterille ohituskaistan.

Miten kohteeksi löytyi Soprano?

KOULUTUSALAN palveluja tarjoava Soprano löytyi Wetterin pörssialustaksi yhteisten kontaktien avulla.

Kankaala ja Sopranon suurin omistaja Arto Tenhunen ovat olleet yhteyksissä toisiinsa vuosien varrella. Soprano on tarjonnut palvelujaan yhtiöille, joissa Kankaala on ollut hallituksessa.

Wetterin kannalta olennaista oli löytää pörssiyhtiö, jolla on ongelmia ja joka etsii niihin ratkaisua. Soprano täytti tämän ehdon.

”Se ei ole menestynyt kauhean hyvin”, Kankaala tiivistää.

Tenhunen ja Sopranon hallitus olivat etsineet aktiivisesti erilaisia ratkaisuja yhtiön tulevaisuudelle. 

Juuri ennen koronapandemiaa yhtiö oli päässyt tilanteeseen, jossa se valmistautui maksamaan osinkoa ensimmäistä kertaa vuosiin. Pandemia oli kuitenkin yhtiölle kova isku. Sopranon osakkeen kurssikehitys on laahannut, eikä se ole ollut likvidi.

Sopranon Tenhunen on tehnyt 40-vuotisen uran yrittäjänä. HS Visiolle hän sanoo haluavansa nyt ”opetella muunlaista elämää”.

”Haettiin erilaisia ratkaisuja, joilla osakkeenomistajille ja henkilökunnalle saataisiin paras mahdollinen lopputulos”, hän sanoo.

”Vähän meidätkin yllätti, että ollaan nyt kovin toisella alalla.”

Kuka teki parhaan diilin?

NEUVOTTELUISSA Wetterin uuden emoyhtiön arvoksi määritettiin 54,1 miljoonaa euroa ja Sopranon arvoksi 8,8 miljoonaa euroa. Wetterin omistajat saavat uudesta yrityskokonaisuudesta 86 prosenttia ja Sopranon omistajat 14 prosenttia.

Puhtaasti tunnuslukujen perusteella Sopranon omistajille ei olisi kuulunut edes tämän vertaa. Wetteri on 330 miljoonan euron liikevaihdollaan noin 30-kertainen verrattuna Sopranoon.

Wetterin omistajat olivat valmiita maksamaan ekstraa Sopranon pörssistatuksesta.

PÖRSSISSÄ sijoittajat tervehtivät riemulla Sopranon uutta tulevaisuutta autokonsernin osasena. Yrityskauppauutinen nosti yhtiön osakekurssia 40 sentin tuntumasta yli 70 senttiin.

Analyysiyhtiö Inderes on aiemmin suhtautunut Sopranon osakkeeseen paperina, josta kannattaa pyrkiä eroon. Muuntautuminen autokaupaksi ei muuttanut ainakaan heti tätä näkemystä. Inderesin analyytikko Olli Koponen nosti Sopranon osakkeen suositushintansa 30 sentistä 36 senttiin osakkeelta, mikä on edelleen selvästi markkinahintaa alhaisempi.

Wetteri ostaa kaupassa pörssialustan ohella myös rahanarvoista verohyötyä. Sopranolla on menneiden vuosien tappioiden takia hyödyntämättömiä laskennallisia verosaamisia 16 miljoonaa euroa.

Sekä Wetterin että Sopranon nykyisten omistajien kannalta keskeistä on nyt se, miten hyvin Wetterin suuri laajenemissuunnitelma onnistuu.

Mitä Sopranolle tapahtuu?

SELVÄÄ on, että Sopranon koulutus­liiketoiminnalla ei ole keskeistä roolia uudessa Wetteri-pörssiyhtiössä. Toisaalta uudet omistajat eivät myöskään sano, että koulutustoimintaa oltaisiin ajamassa alas tai myymässä.

Simulan mukaan koulutustoimintaa pyritään kehittämään ”parhaalla mahdollisella tavalla”, mikä voi tarkoittaa mitä tahansa. 

Mitä Wetteriltä voi odottaa?

NOPEITA käänteitä. Pikaisia jatkokauppoja.

Kaikki merkit (ja Kankaalan menneet näytöt) viittaavat siihen, että Wetterin kasvattamisessa halutaan edetä ripeästi.

Talouden epävarmat ajat voivat tuoda oman mausteensa rohkeiden suunnitelmien toteuttamiseen. Wetterin liiketoiminnassa uusien autojen kauppa on suhdanneherkkää, mutta laaja huoltotoiminta antaa tukijalkaa huonoillekin ajoille.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.